ALATURI DE TINE

Pregătirea pentru sesiune

Important este să fii optimist, încrezător și motivat până la capăt în timpul sesiunii !

Dragă student(ă), 

Te invit să explorezi câteva modalități eficiente de a învăța în sesiune și de gestionare a stresului în sesiune 

1. Fixează-ți un obiectiv ! 

Important este să-ți fixezi un obiectiv realist și să-ți stabilești prioritățile. Întreabă-te: De ce să învăț? Care examen este important pentru mine? Cât timp este necesar pentru a mă pregăti?

Învăț: ca să știu, să devin un bun profesionist, să iau note mari, să iau bursă, să primesc aprecieri/ recompense, îmi doresc să iau notă de trecere sau nota 10 sau …?

2. Programează-te mental și emoțional ! 

Fii atent la gândurile despre tine și activitatea de învățare.

Gândurile negative te autosabotează, cum ar fi: „Nu pot să învăț”; „Sunt prost”; „Nu sunt în stare”; „Sunt leneș”; „Nu am chef”; „Nu mă pot organiza” etc.

Aceste gânduri înlocuiește-le cu gânduri pozitive, ca de exemplu: „Învăț rapid orice informație”; „Îmi place să-mi ating obiectivele”; „Voi trece cu succes examenele pentru că sunt pregătit”; „În timp ce învăț rămân mereu concentrat”; „Îmi place să studiez și sunt înzestrat cu o mentalitate de câștigător”; „Muncesc inteligent pentru a-mi promova examenele”; „Sunt un student inteligent și mă perfecționez zilnic” etc.

3. Alege-ți locul de studiu ! 

Locul de studiu este un factor important pentru învățare rapidă și eficientă. Optează pentru un loc în liniște sau un loc unde vezi și alți studenți care fac același lucru ca și tine. Dacă ai optat să înveți acasă, asigură-te că nu sunt lucruri care te pot distrage. De asemenea, înainte să începi să înveți, fă-ți ordine și fă-ți curat pentru ca învățatul să fie cât mai plăcut.

 4. Planifică și organizează-ți timpul !

Începe prin a-ți face un calendar, pe zile, cu toate examenele din sesiune și toate materialele de care ai nevoie pentru a învăța. Apoi, pentru fiecare examen, să-ți planifici un program de învățare eficient, notează zilele și orele de studiu (la ce oră vei începe și ora la care vei termina), împarte materia la timpul pe care îl ai alocat pentru studiu și respectă planificarea. Pentru fiecare disciplină, ocupă-te în parte. Înainte de examen, repetă ce ai învățat și odihnește-te.

Nu-ți pierde nopțile, ai nevoie de odihnă pentru a fi eficient.

5. Organizează-ți materialul de învățat !

 

Un rol important în procesul de învățare joacă memoria vizuală. Grupează informațiile pe categorii, capitole, scheme, grafice, diagrame, tabele sau idei principale pentru a facilita reținerea și reamintirea lor. Dacă știi în ce categorie le-ai pus, știi de unde să le iei. Poți folosi sublinierea, evidențierea datelor importante cu markere colorate sau rescrierea informațiilor importante.

Împarte materia de învățat în bucăți mai mici, privește fiecare capitol/subcapitol ca pe un întreg. Astfel, după finalizarea lui, vei avea sentimentul reușitei, te vei simți motivat și nu te vei mai speria de cantitatea mare de informații.

6. Procesează informația pe care o citești !

După ce ai citit o pagină, un subcapitol sau un capitol reamintește-ți ideile principale și subliniază doar cuvintele cheie. Recitește doar conceptele pe care le-ai subliniat și încearcă să ți le reamintești de fiecare dată când mergi într-un spațiu sau o încăpere diferită de cea în care ai citit/învățat materialul inițial.

  7. Învață împreună cu alți colegi !

  Lucrul în echipă aduce un plus de valoare asupra procesului de înțelegere și învățare. Astfel, în discuțiile cu colegii poți să împărtășești ideile, să înveți unul de la celălalt, să te organizezi în grupuri de studiu și să vă împărțiți sarcinile între voi, poți să pui întrebări și să-ți clarifici ceea ce nu știi sau să-ți verifici informațiile față de ceilalți colegi.

   8. Ia pauze scurte și regulate !

   Pauzele regulate sunt aspecte importante ale învățării eficiente, pot îmbunătăți concentrarea și performanța la examene. Creierul are nevoie să ”respire” din când în când pentru a fi folosit la capacitatea optimă. Fă pauză după fiecare 50-60 de minute de concentrare. De asemenea, este important să-ți acorzi timp pentru a te relaxa și pentru a-ți reîncărca bateriile.

    9. Ignoră persoanele care încearcă să te saboteze ! 

    Spune NU tentațiilor și respectă calendarul activităților de învățare pe care l-ai stabilit. Amână sau reprogramează eventualele solicitări, invitații, întâlniri ce nu sunt o prioritate.

     10. Zâmbește ! 

     Zâmbetul destinde mușchii și elimină tensiunile care pot da dureri de cap. Amintește-ți să zâmbești cât mai des în timpul studiului, dar și ori de câte ori te uiți în oglindă. 

      11. Poziția coloanei vertebrale !

      În timpul studiului, coloana vertebrală și capul ar trebui să stea în poziție dreaptă și verticală. Astfel, previi oboseala, durerile de cap și ochi și nu te apucă somnul sau căscatul. 

       12. Clipește cât mai des !

       Clipitul ajută la îmbunătățirea circulației sanguine oculare și astfel vei avea un randament crescut pentru concentrarea atenției și reținerea unui volum mare de informații. Clipește, mută-ți atenția în altă parte și revino cu o nouă perspectivă.

        13. Respiră ! 

        Atunci când suntem concentrați, respirația tinde să se oprească. Amintește-ți că, fără oxigen, creierul și ochii vor obosi imediat. În acest caz este recomandată respirația abdominală.

         14. Fă exerciții fizice !

         Exercițiile fizice sunt cel mai bun cadou pe care îl poți face creierului tău. Câteva genuflexiuni, fandări, sărituri sau mișcări ale capului și brațelor te pot ajuta mai mult decât crezi.

          15. Nu mânca în timp ce înveți !

          Dacă mănânci, îți este distrasă atenția și în plus, creierul trebuie să se ocupe mai intens și de centrul digestiv, astfel, capacitatea de procesare îi este diminuată.

           16. Autoapreciază-te ! 

           Spune-ți că ai fost productiv și ai acumulat destul de multe informații până la momentul respectiv.

            17. Promite-ți recompense !

            Recompensa are rolul de a elibera „dopamina” în creier, substanță care ne menține interesul și motivația pentru învățare. Această recompensă poate fi să stai câteva minute pe telefon, să asculți melodia preferată, să ieși cu prietenii sau orice altă activitate pe care o consideri o recompensă după o etapă de învățare.
            Important este să fii optimist, încrezător și motivat până la capăt în timpul sesiunii !
            Succes !
            Prorectorat Activități Sociale și Studențești
            Centrul de Consiliere și Orientară în Carieră
             Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea de către dvs. a site-ului nostru cu partenerii noștri de rețele sociale, de publicitate și de analiză. View more
             Accepta
             Decline