Ferma Drăgan din Pesac, județul Timiș

by | Oct 18, 2023 | News, Uncategorized | 0 comments

Ferma Drăgan din Pesac, județul Timiș

Mă numesc Drăgan Gheorghiță-Nicușor, iar împreună cu familia mea avem o ferma vegetală de cultura mare și o fermă zootehnică unde creștem ovine și bovine.

Am avut norocul de a mă naște la sat, în comuna Pesac din județul Timiș, la 45km de Timișoara, iar cel mai mare noroc este că am avut ocazia de a crește înconjurat de animalele din ferma părinților mei. Să crești înconjurat de animale și de activitățile specifice unei ferme te modelează altfel ca om, înțelegi altfel nevoile unui animal dar și nevoile plantelor.

Înveți să tratezi o plantă și un animal după bunul lor plac. Viața la fermă este foarte frumoasă dacă ai pasiune și dacă iubești ceea ce faci, dacă iubești animalele și natura, dar totodată viața într-o fermă mixtă (zootehnică și vegetală) este și foarte grea din pricina muncii fizice permanente. O zi din viața mea începe în jur de ora 05:00 când și cocoșii încă dorm.

Pentru început, verificăm să vedem ce au făcut animalele pe timpul nopții, dacă totul e bine și nu avem probleme. Începem furajarea de dimineață, pregătim remorca tehnologică pentru a pregăti mixul de cereale si nutrețuri pentru o masă echilibrată și consistentă ca mai apoi să mulgem vacile si să hrănim vițeii încă în lactație cu laptele proaspăt procurat de la mamele lor.

După ce terminăm de hrănit animalele, ne ocupăm de curățenia în adăposturi și avem grijă ca așternutul animalelor să fie unul uscat și cât mai călduros. Acum, că am terminat momentan cu partea zootehnică a fermei, mergem spre parte vegetala, ne uitam pe prognoza meteo să vedem ce lucrări ne permite vremea să efectuăm, după care începe pregătirea utilajelor pentru a ieși la muncă, gresatul, suflatul, înlocuitul de piese și mentenanța- sunt obiceiuri pe care le facem mereu înainte de a ieși la treabă cu utilajele noastre. După ce ne terminăm munca pe câmp ne întoarcem la ferma unde spălăm utilajele și le băgăm la adăpost, ca mai apoi să mergem din nou la oi și la vaci să le punem masa și să culegem roadele produse de acestea peste zi.

În funcție de perioada anului, munca la fermă diferă, dar perioada mea preferată este iarna, deoarece atunci perioada de gestație la ovine ajunge la sfârșit și in fiecare zi avem câteva suflete care iau viață chiar sub ochii noștri. Acum începe greul; fiecare miel necesită o atenție extrem de mare, mai ales în primele 3 zile de viață, mâncarea mamei trebuie să fie de calitate înaltă ca mielul să aibă suficient lapte pentru a se dezvolta. Acestea sunt doar câteva din activitățile la ferma noastră.

Cum spuneam mai sus, viața la fermă pe cât este de frumoasă, este și grea. De aceea doresc să acord un sfat tuturor celor care își fură din timp pentru a citi aceste rânduri: în viață nimic nu este greu dacă ai pasiune pentru ceea ce faci!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea de către dvs. a site-ului nostru cu partenerii noștri de rețele sociale, de publicitate și de analiză. View more
Accepta
Decline